Spetterend eerbetoon aan ‘The Fat Man’

Spetterend eerbetoon aan ‘The Fat Man’

recensie: Mr. Boogie Woogie met Jimmy Moière
door Gerrit Dijk 

2 december 2012

In het Zaantheater was het 29 november de beurt aan Eric-Jan ‘Mr Boogie Woogie’ Overbeek met als gast Jimmy Molière, ex-gitarist uit de band van Fats Domino. Onder de naam Boogie Blues Night on Tour werd een tribute gebracht aan ‘The Fat Man’ of de ‘King of the Big Beat’. Het zijn slechts een tweetal bijnamen van Antoine Domino, beter bekend als Fats Domino.

Het grotendeels oudere publiek wordt bij binnenkomst opgewarmd door de swingende band Blood, Sweat & Kiers en meteen is de toon gezet. Een beukend kwartet dat de grenzen van rock-‘n-roll, blues, jazz, rhythm & blues en soul verlegt. Ook tijdens de pauze en de derde helft haalt Kiers op zijn sax flink uit waardoor je in de flow blijft. In de zaal worden we verder opgewarmd door muziek van Dr John. Alles ademt muziek uit de Bayou.

Mooie arrangementen

Mr Boogie Woogie en de band pakken meteen flink uit met ‘I’m Walking’ en ‘The Fat Man’ gevolgd door ‘Blue Monday’. Om beurten spelen de blazers soli binnen mooie arrangementen van tenorist Bart van Ballegooijen. Er zijn geen aankondigingen maar de zaal begroet iedere hit met applaus van herkenning.

We leren dat de eerste regel van ‘Blueberry Hill’, “I Found My Thrill” (rijmt op Hill) is, en luidkeels wordt weer meegezongen. Het vanouds enigszins saaie ‘Let The Four Winds Blow’ groeit uit tot een swingende uitvoering in New Orleans stijl en de band lijkt niet van ophouden te willen weten. Duidelijk wordt waarom deze bezetting begin 2013 een tournee maakt door de Verenigde Staten.

Bezieling

Na de pauze legt Overbeek wat meer uit hoe hij bezield is geraakt door de muziek van Fats en hoe hij hem wat meer heeft leren kennen door gesprekken met Molière.  Enkel begeleid door bas en drum wordt daarna ‘Swanee River Hop’ gespeeld met een spetterende hoofdrol voor de piano. Wanneer ‘Hello Josephine’ wordt ingezet, springt de zaal weer op en er wordt gedanst in de gangpaden. De blazers komen van bovenaf terug op het podium en alles ademt Domino, of zoals gast Jimmy Molière aangeeft: dit is na de Fats Domino Band de beste band voor zijn muziek. Na nog meer hits en een fantastische uitvoering van ‘Shake, Rattle And Roll’ wordt de avond besloten met ‘Sentimental Journey’ waarin gitarist Marcel Schuurman helemaal los mag gaan.

Tribute

Als toegift wordt gespeeld ‘Please Don’t Leave Me’ met een spannende solo van de gast. De avond is met recht een tribute, op eigen wijze uitgevoerd en niet het simpel naspelen van de hits van Fats. Het geheel wordt ondersteund met een mooie lichtshow en prima geluid.

Boogie Blues Night is nog te zien in verschillende theaters (www.boogieandbluesnight.com).